על שולחן הכנסת הוגשה הצעת חוק פרטית להארכת מועד לקבלת דברי דואר (הוראת שעה)

15:51 27.01.2023

קטגוריות: דואר/שירותי דואר

תגים: ,

על שולחן הכנסת הונחה הצעת חוק פרטית [פ/1848/25] של חבר הכנסת ואליד אל הואשלה להארכת מועד לקבלת דברי דואר (הוראת שעה).

בדברי ההסבר נאמר כי “בעקבות הרפורמה בחברת הדואר, צומצמו שירותי הדואר כאשר הפגיעה העיקרית מתבטאת בצמצום דרסטי של חלוקת דברי דואר לבתי התושבים.

“מתחילת השנה, דברי דואר שנשלחים, מגיעים ליעדם באיחור רב, שבועות ולעיתים אף חודשים רבים לאחר משלוח דברי הדואר לנמען. הודעות שנשלחו באמצעות הדואר הגיעו לייעדם, כאשר כבר הפכו להיות לא רלוונטיות, לדוגמה דרישות תשלום והזמנות לשמחות ואירועים שהגיעו לנמען זמן רב לאחר תאריך האירוע.

“דיונים שהתקיימו בכנסת ובוועדות הכנסת, במטרה לפתור את האיחורים בחלוקת דברי הדואר, לא הועילו ונראה שהמצב אינו משתפר אלא אף הולך ומחמיר, כאשר מעדויות ותחקירים בתקשורת עולה שחברת הדואר נמצאת בעיצומו של תהליך צמצומים ופיטורי עובדים, שככל הנראה אף יחמיר את המצב ויאריך את הזמן שדברי הדואר יגיעו לייעדם.

“בדינים שונים נקבעו הוראות הקובעות שדבר דואר שנשלח, חזקה שהגיע לנמען בתוך מספר ימים שנקבע בהוראה.

“כך גם לגבי תשלומי קנסות ותשלומים שונים, דוגמת חשבונות ארנונה, חשמל ומים, נקבע בהוראות שונות, כי המועד לתשלומם יהיה בתוך תקופה מסוימת מיום משלוח הודעת תשלום הקנס, או מיום משלוח החשבון, כאשר לתשלום לאחר תקופה זו יתוספו קנסות, הצמדות וריביות.

“בעקבות כך, בחודשים האחרונים מאות אלפי אזרחים חויבו בתוספת קנסות, ריביות, הוצאות גביה וכיוצא באלו, מכיוון שההודעות לתשלום שנשלחו אליהם באמצעות הדואר, הגיעו לייעדם לאחר זמן רב.

“המועדים שנקבעו בדינים שונים, אשר יוצרים חזקה שהודעות שנשלחו בדואר הגיעו לנמען, היו רלבנטיים כאשר שירותי חברת דואר ישראל בע”מ פעלו כשורה, אך כאמור מועדים אלו אינם עומדים כיום במבחן המציאות.

“לאור האמור, מוצע כי למרות האמור בכל דין לגבי התקופה שלגביה נקבעה חזקה שדבר הדואר הגיע ליעדו, תקופה זו לא תפחת מארבעים וחמישה ימים.

“כמו כן, מוצע כי בכל הודעת תשלום שנשלחה באמצעות החברה, מניין הימים לתשלום הקנס או החשבון, או מניין הימים לערעור, לפי העניין, יחל לא לפני ארבעים וחמישה ימים ממועד משלוח ההודעה.

“מוצע שהחוק יחול למפרע החל מיום 1.1.2022, שכן שירותי הדואר אינם פועלים כסדרם מאותו מועד.

“עוד מוצע, כי החוק ייקבע כהוראת שעה עד ליום 1.1.2024, כאשר שר התקשורת באישור ועדת הכלכלה של הכנסת מוסמך להאריך את תוקף הוראת השעה לתקופות נוספות שלא יעלו על שנה כל אחת, עד ליום 1.1.2030”.