מינהל הרכש הממשלתי: פנייה מוקדמת לקבלת מידע בנושא “שירותי סליקת ארוחות”

מינהל הרכש הממשלתי באגף החשב הכללי במשרד האוצר פירסם ב- 17.1.2023 פנייה מוקדמת לקבלת מידע (RFI), כהגדרתה בס’ 14א לתקנות חובת המכרזים, התשנ”ג – 1993 בנושא “שירותי סליקת ארוחות”.

“מינהל הרכש הממשלתי אחראי לביצוע מכרז מרכזי למתן שירותי סליקת ארוחות בפריסה ארצית עבור עובדי מדינה במסגרת הסכם קיבוצי שנחתם בין הסתדרות העובדים הכללית החדשה לבין מדינת ישראל ביום 1.3.2017 בנושא השתתפות המדינה בארוחות.

“לפי נתונים משנת 2021, התבצעו כ- 3 מיליון סליקות בשנה באמצעות חברות הסליקה במסגרת מכרז מרכזי פומבי מספר 03-2017. שירותי סליקת ארוחות כוללים שירותי סליקה לתשלום עבור ארוחות במסעדות, הזמנת ארוחות ממסעדות וסליקה ברשתות מזון.

“כחלק מהפעילות המבוצעת במינהל הרכש הממשלתי לקידום פתרונות רכש ידידותיים לסביבה, מעוניין מינהל הרכש לבחון מה הם הפתרונות הקיימים לשילוב שיקולים סביבתיים ובריאותיים בדרישת חברות הסליקה העובדות מול שירותי הסעדה.

“יחד עם הרצון לשלב שיקולים סביבתיים ובריאותיים, מינהל הרכש הממשלתי מעונין להקפיד על מגוון רחב של שירותי הסעדה תוך שמירה על סל משתלם שאינו מגדיל את עלות הרכישה עבור העובד/ת.

“לפיכך, מינהל הרכש הממשלתי מעוניין לבחון חלופות בהתייחס למספר היבטים ליישום במכרז מרכזי חדש, שעתיד להחליף את המכרז הנוכחי.

ההיבטים הנדרשים כמענה לבקשה זו:

מקסום התועלת ממחיר ארוחה: מינהל הרכש הממשלתי מעוניין לבחון חלופות לקבלת מגוון ארוחות במחיר מוזל שתואם את היקף ההזמנות הגדול של עובדי משרדי הממשלה.

דוגמאות בהיבט מקסום התועלת ממחיר ארוחה: הזמנה מרוכזת – ניתן לבחון ביצוע הזמנה מרוכזת לכמות עובדים (כאשר הכמות המינימלית תיקבע מראש על-ידי המסעדה) ומנגד הוזלת המחיר להזמנות מסוג זה; שעות מתות – ניתן ליצור חלונות זמנים בשעות בהן למסעדה אין עומס, לטובת מבצעים/הנחות להוזלת המנות לעובדי מדינה.

ביצוע הזמנה מוקדמת – ביצוע הזמנה מוקדמת לפי תפריט מוסכם שניתן להכין מבעוד מועד כדוגמת סלט, יוגורט וכדומה; פודטראק – חלק מעובדי המדינה מרוכזים בקריות הממשלה שיש להן מתחם פתוח המאפשר הצבת פודטראק. מתן אפשרות של פודטרקים תאפשר הוזלת עלות המנות לעובדי מדינה.

השפעות סביבתיות: אנו מבקשים ללמוד על פתרונות אשר יאפשרו להפחית השפעות סביבתיות חיצוניות הנגרמות כתוצאה מההתקשרות לרכישת שירותי סליקת ארוחות המושפעים מהאופן בו מתנהלים שירותי הסעדה ומשלוחי מזון כיום.

דוגמאות להשפעות סביבתיות חיצוניות בתחום המזון ומשלוחי המזון: אריזות מזון – משלוחי מזון מייצרים כמויות של אשפה כתוצאה משימוש באריזות וכלים חד-פעמיים אשר אינם ניתנים למיחזור. בנוסף, למשלוחי המזון מתלווים אריזות המכילות רטבים ותבלינים אשר לעתים לא נעשה בהם שימוש. יתרה מכך, ייצור של אריזות וכלים חד-פעמיים מלווה בפליטות גזי חממה. כך למשל, ב- 2019 פורסם כי באיחוד האירופי נזרקים מעל 2 מיליארד קופסאות מזון חד-פעמיות של תעשיית משלוחי המזון השווה ל- 55 אלף מכוניות פרטיות בשנה; ייצור והרכב המזון – בהיבט הסביבתי, תהליך ייצור המזון הוא בעל השפעה סביבתית רבה עקב המשאבים הדרושים לייצור המזון והפסולת הנוצרת כתוצאה מבזבוז מזון. באופן ספציפי, מזון מן החי הוא בעל השפעה סביבתית רבה אף יותר עקב המשאבים הרבים הדרושים לגידול בעלי חיים המיועדים לאכילה.

עידוד צריכת מזון בריא: אנו מבקשים ללמוד על פתרונות אשר יעודדו צריכה של מזון בריא על ידי עובדי המדינה לקוחות המכרז.

דוגמא בהיבט בריאותי בתחום משלוחי המזון: מחקר מ- 2021 הראה כי אנשים שאכלו שתי ארוחות מוזמנות ביום היו בסיכון גבוה יותר ב- 65% לתמותה כתוצאה מסרטן. מזון ממסעדות לעתים רבות מכיל יותר שמן, מלח, סוכר ועתיר קלוריות לעומת מזון מבישול ביתי. בנוסף על כך, מזון מן החי מזיק לבריאות האדם כאשר ארגון הבריאות העולמי קבע ב-2015 כי בשר מעובד הוא מסרטן וודאי ובשר אדום מסרטן אפשרי”.