אושרה הגשת הצע”ח פרטיות בכנסת בנושא סינון אתרים פוגעניים במקומות ציבוריים ובנושא סינון תכנים פוגעניים באינטרנט במוסדות החינוך

15:09 11.03.2022

קטגוריות: אינטרנט

תגים:

נשיאות הכנסת אישרה (7.3.2022) הנחה על שולחן הכנסת של הצעת חוק פרטית  העוסקת בנושא סינון אתרים פוגעניים במקומות ציבוריים. את הצעת החוק [פ/3469/24] הגישו ח”כ אורי מקלב, משה גפני, יעקב אשר ויצחק פינדרוס.

בדברי ההסבר נאמר כי “מנתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שפורסמו במסמך בנושא ‘פיקוח והגבלות על תכנים באינטרנט לצורך הגנה על ילדים ובני נוער’, עולה כי 60% מהילדים בגילאי 9-18 נחשפו לאתרים פוגעניים ולתוכן פוגעני ברשת האינטרנט, ובחלק גדול מהמקרים החשיפה אינה מרצונם ואינה מכוונת. אתרים ותכנים אלה עלולים לפגוע קשות בילדים ולהציג בפניהם תמונה קשה ומעוותת של המציאות.

“בשל תיקון שנערך בעבר בחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ”ב – 1982, כיום חלה חובה על ספקיות האינטרנט להעניק למעוניינים בכך שירות לסינון אתרים פוגעניים, ללא תשלום. תיקון זה סייע אמנם להורים המעוניינים בכך להגן על ילדיהם מפני אתרים פוגעניים במרחב הביתי, אולם במקומות ציבוריים רבים דוגמת רשויות מקומית, רשויות ציבוריות, מתחמי נותני שירותי תחבורה ציבורית ובתי עסק, מתאפשרת לציבור הרחב גלישה חופשית ברשת האינטרנט, בעיקר באמצעות רשת אינטרנט אלחוטית (Wi-Fi), ללא כל סינון. בין המשתמשים בשירות זה ישנם גם ילדים, היכולים כאמור לגלוש באינטרנט בחופשיות, ללא כל הגבלה או סינון.

“לפיכך, מוצע לחייב רשות ציבורית, תאגיד, מוסד לימוד, עסק, ספריה ומפעיל שירותי תחבורה, המאפשרים גלישה חופשית באינטרנט לציבור, להפעיל כברירת מחדל שירות סינון אתרים פוגעניים, למעט כשהגלישה מתבצעת באמצעות קוד גישה ייחודי שיימסר לבני שמונה עשרה ומעלה ועל פי בקשתם”.

* הצעות חוק זהות הונחו על שולחן הכנסת התשע-עשרה, על שולחן הכנסת העשרים ועל שולחן הכנסת העשרים ושתיים על ידי חבר הכנסת אורי מקלב וקבוצת חברי הכנסת (פ/2810/19; פ/1667/20; פ/894/22) ועל שולחן הכנסת העשרים ושלוש על ידי חברי הכנסת משה גפני ויעקב אשר (פ/638/23). הצעת החוק זהה לפ/638/23 ולפיכך לא נבדקה מחדש על ידי הלשכה המשפטית של הכנסת.

= = = = = = = = = = =

נשיאות הכנסת אישרה (7.3.2022) הנחה על שולחן הכנסת של הצעת חוק פרטית  העוסקת בנושא סינון אתרים פוגעניים באינטרנט במוסדות החינוך. את הצעת החוק [פ/3531/24] הגיש ח”כ מופיד מרעי.

בדברי ההסבר נאמר כי “על פי מחקרים שנעשו, שניים מכל שלושה ילדים בישראל צופים בפורנוגרפיה ובאלימות קשה באמצעות רשת האינטרנט, כבר בגילאי בית-הספר היסודי.

“הדברים מהווים בעיה חינוכית קשה בפני עצמה, אבל חמורים שבעתיים כאשר הם מתאפשרים במסגרת מוסדות החינוך. בבתי-הספר בישראל קיימת תופעה של צפייה בתכנים של מין ואלימות הן במחשבי בית-הספר והן בטלפון החכם באמצעות הרשת האלחוטית של בית-הספר; בתקופה האחרונה פורסמו מקרים של צפייה משותפת של ילדים בסרטי פורנוגרפיה באמצעות הרשת האלחוטית של בית-הספר.

“בהצעת חוק זו מוצע לחייב את מוסדות החינוך להתקין אמצעים טכנולוגים המונעים צפייה באמצעות רשת האינטרנט של בית-הספר בתכנים של מין, אלימות, אכזריות, פורנוגרפיה, עידוד לעבריינות, עידוד לשימוש בסמים מסוכנים ועוד, וזאת באמצעות כל אמצעי טכנולוגי המיועד לכך ממגוון האפשרויות הקיים, על-מנת שלא  להפוך את בית-הספר, שאמור להיות המקום הבטוח ביותר לילדים, למקום שקיימת בו סכנה מוחשית לילדים”.

* הצעת חוק זהה הונחה על שולחן הכנסת העשרים על ידי חברי הכנסת איתן כבל     (פ/1642/20).