מילאנו אוסרת על עישון
מילאנו הנמצאת בצפון איטליה, היא העיר הגדולה ביותר בסביבתה ונחשב למרכז תרבותי, אופנתי וכלכלי. מילאנו היא לא רק עיר מתקדמת וחדשנית, היא נחשב לעיר שפועלת למען שיפור איכות החיים של התושבים. בשנים האחרונות החלה מגמה עולמית לצמצם את היקף הנזקים שנגרמים לבריאות ולסביבה בעקבות עישון. בעיר קיוטו אשר ביפן, אסרו על העישון בכל הרחובות של הערים הגדולות, והמעשנים נאלצים להשתמש רק באזורים המיועדים לכך.
כעת, גם במילאנו, לצד ערים נוספות בעולם, החלו להגיב את העישון במרחב הציבור. האיסור על עישון על סיגריות תקף בכלל המקומות הציבוריים הפתוחים כמו פארקים, רחובות, תחנות אוטובוס ועוד. מטרת המהלך היא ליצור סביבה יותר נעימה ובטוחה לתושבי העיר וגם למבקרים בה, להגן על הבריאות של הציבור ולהפחית את זיהום האוויר.
מה העונש למי שמפר את החוק במילאנו?
לאחר כניסתו של החוק לתוקף, החלו לאכוף את האיסור על עישון במרחב הציבורי. כיום, מי שמעשן במקומות ציבוריים עומד בפני קנס כספי משמעותי שיכול לנוע בין 40 אירו עד ל-240 אירו. גובה הקנס תלוי בחומרת העבירה, במיקום ובפרמטרים נוספים, לדוגמה, עישון בקרב ילדים או נשים בהריון יכול להוביל לקנס גבוה יותר. את האכיפה מבצעים הפקחים העירוניים, והעירייה מעודד את התושבים לדווח על הפרות שונות של החוק.
מה אומר החוק על סיגריות אלקטרוניות?
בשנים האחרונות אנחנו עדים לתופעה נוספת של עישון סיגריות אלקטרוניות. אנשים שמנסים להפחית עישון נוטים להשתמש בסיגריות האלקטרוניות כחלופה. בניגוד לסיגריות המסורתיות העישון של סיגריות אלקטרוניות לא נאסר לחלוטין ברמחב הציבור, אבל גם העישון שלהן מוגבל. החוק אוסר על עישון סיגריות אלקטרוניות באזורים כמו תחבורה ציבורית ובתי ספר ובכלל בקרב אוכלוסיות פגיעות כמו ילדים וקשישים.
נתוני העישון באיטליה
כנראה שלא במקרה איטליה אימצה את השיטה לאסור עישון במרחב הציבור, עד לפני כמה היא הייתה אחת המדינות עם הכי הרבה מעשנים בקרב האוכלוסיה. מאז שנת 1975 מנסים באיטליה לקדם חוקים שונים נגד עישון. בעשורים האחרונים דווקא ניכרת ירידה משמעותית בכמות המעשנים, שכעת עומדת על פחות מ-19%, ועדיין מדובר במספר גדול של מעשנים באוכלוסיה.
לצד הפסקת העישון של הסיגריות המסורתיות כן ניכרת עליה בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב איטלקים, והמדינה עדיין מתמודדת עם אתגרים שונים בתחום בריאות הציבור הקשורים לעישון, כמו סרטן ומחלות לב. למעשה עישון הוא הגורם המוביל ל-85% מהמקרים של סרטן ריאות, ובאיטליה מעריכים כי בכל שנה ישנם מעל ל-90,000 מקרי מוות הקשורים בעישון. איטליה היא לא המדינה היחידה שנאלצת להתמודד עם השלכות חמורות של עישון, לצידה ניתן למצוא את יוון, בולגריה, ספרד ועוד מדינות אירופאיות שמנסות לקדם חוקים נוקשים יותר נגד עישון סיגריות.
לסיכום
מילאנו אימצה בשנים האחרונות חוקים מחמירים שמטרתם להגביל את העישון במרחב הציבורי. ההתנהלות הזו משקפת מגמה עולמית שמטרתה להגן על הבריאות של התושבים, לשפר את איכות החיים ולהפחית בנזקי העישון האישיים והציבוריים. במילאנו אוכפים את החוק בקפדנות, ועדיין אחוזי העישון במדינה לא נמוכים, יחד עם זאת אנחנו רואים את המגמה הולכת ומתרחבת לערים שונות ברחבי אירופה.